ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါတဲ့ Diallyl Sulfide ဓာတ္ပစၥည္းဟာ ႏိုင္ငံအမ်ားမွာ
အစာအဆိပ္သင့္္ေရာဂါ အဓိကျဖစ္ေစတဲ့ Campylobacter Jejuni
ဘက္တီးရီးယားပိုးကို သံုးေနက် ပဋိဇီဝေဆးေတြထက္ အဆေပါင္း ၁၀၀ ေတာင္
ပိုထိေရာက္ေအာင္သတ္ႏိုင္တာကို အေမရိကန္သုေတသီေတြက မၾကာခင္ကပဲ
ေတြ႔ရွိလိုက္ၾကပါတယ္။
ႀကက္ရဲ့အူထဲမွာေနေလ့ရွိျပီး ႀကက္သတ္တာနဲ႔
ခ်က္ဖို႔ခုတ္ထစ္ခ်ိန္ေတြမွာ ပ်ံ႔သြားေလ့ရွိတဲ့ဒီပိုးကို
ၾကက္သြန္ျဖဴကႏိုင္ေနတာကို အခုလို ေတြ႔ရွိလိုက္မႈ႔ေၾကာင့္၊ အသားစိမ္းေတြနဲ႔
ေရရွည္စားခံႏိုင္ေအာင္ စီမံထားတဲ့အသားေတြမွာ ဒီ ပိုးကင္းစင္ေအာင္၊ ဒီ
ဓာတ္ပစၥည္းကို ထည့္သြင္းအသံုးျပဳႏို္င္တဲ့ အဆင့္ကိုေရာက္လာႏိုင္တယ္လို႔
ကၽြမ္းက်င္သူေတြက ဆိုပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ဒီေတြ႔ရွိမႈ႔ေၾကာင့္ တျခား
ဘယ္လိုေကာင္းက်ိဳးေတြ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ရလာႏိုင္ပါသလဲ။ အစာကတဆင့္
ကူးစက္ေစတဲ့ပိုးေတြကို ႏိုင္တာအျပင္၊ တျခား ဘယ္လိုေရာဂါေတြအတြက္ေရာ
ၾကက္သြန္ျဖဴအေနနဲ႔ ကာကြယ္ေပးဖို႔ အေထာက္အကူျပဳေနပါေသးလဲ။
ဒီအေၾကာင္းေတြကို
VOA သတင္းေထာက္ Jessica Berman သတင္းပို႔ထားတာနဲ႔၊ ျမန္မာႏိုင္ငံထဲက၊
သဘာဝေဆးဖက္ဝင္ အပင္ေတြနဲ႔ ေဆးဝါးထုတ္လုပ္မႈ႔ဆိုင္ရာ ကၽြမ္းက်င္သူ
ဦးတင္ေမာင္ေအးကို ေမးျမန္းထားတာေတြကို ကိုဝင္းမင္းက စုစည္းတင္ျပထားပါတယ္။
No comments:
Post a Comment